Square Dance till levande musik

Artikel ur Sqare-Info nr 2-2009.

Jack om Dieseldansen

På SACT-seminariet nu i mars deltog Jack Borgström, och då passade jag på att ställa lite frågor om Dieseldansen. Den dansen skiljer sig ju från andra danser på så sätt att man dansar squaredans, inte bara till levande callers, utan även till levande musik. 

Jack och jag har callat den dansen i flera år nu, men jag ville höra hur Jack upplever att calla till levande musik. 
- Vilken är din erfarenhet av live musik till squaredans sedan tidigare? 
- I slutet av 80-talet, när jag var i Anaheim, USA, var jag med om att man hade ett after party där det var en del dans till levande musik. Det var dock bara som en rolig grej utanför det ordinarie programmet. Jag var också med och callade spontant till ett band vid ett after party på Öland några år senare. 
- Så man kan säga att levande musik till squaredans är minst sagt ovanligt? 
- Ja, jag vet ingen annanstans där det förekommer. 
- Det är ju egentligen lite märkligt eftersom det var just så dansen började en gång i tiden. 
- Ja, men eftersom tekniken med inspelad musik redan var etablerad när den moderna squaredansen började ta form, var det en mycket lättare väg att gå. 

- Nåväl, nu har vi i alla fall sedan några år en dans i Sverige, som huvudsakligen dansas till levande musik. Jag hittade ju av en slump "Cold Mountain Band", eller "Betty Bass and the Boys" som de hette då, på Lida-festivalen för snart sju år sedan, ett bluegrass-band, som redan från början "lät som squaredans". Bluegrassen och squaredansen kan ju anses ha gemensamma rötter.

Så min fråga blir nu: Hur tycker du att det är att calla till ett riktigt bluegrassband? 
- Det är häftigt! Det är en otrolig känsla att stå alldeles intill dessa duktiga musiker som spelar så att fingrarna glöder. 
- Finns det några problem med att calla live? 
- Det är lätt att ryckas med och driva upp tempot, för det finns ju ingen knapp ställa in hastigheten med. 
- Nej det är sant, det kräver koncentration att hålla rätt danstempo. Det har väl hänt någon gång att det blivit något märkligt långsamt tempo i stället, men sådant blir mer att skratta åt. Hur tror du dansarna upplever dansen? 
- Det märks att live-musiken påverkar stämningen på ett mycket positivt sätt. Det blir helt enkelt en annan själ i dansen. 
- Varför tror du då att det är så ovanligt med live-musik? 
- Det kräver en hel del arbete och träning. Inte minst spelningen av singing-calls som måste bearbetas för att kunna användas för dans. 
- Ja, vi har ju jobbat en hel del med det, och med åren har musikerna blivit mycket duktiga på att anpassa musiken för dans. Jag har förresten tänkt att vid ett annat tillfälle intervjua dem för att få deras perspektiv. 

Har du någon slutkommentar? 
- Ja, det är förstås att alla bör ta chansen att komma och dansa på Dieseldansen. Det gäller särskilt alla de som aldrig har upplevt dansen tidigare. 

Nästa tillfälle som bjuds är väl i höst vill jag minnas? 
- Ja, den 4 oktober. Flyern finns på SAASDCs danslista. 

Calle Brunér 


Cold Mountain Band, Jack Borgström och Calle Brunér.

 

 

 

 

 

 

 

 

TILLBAKA