March
1, 2012
Världsberömd hjärtläkare berättar om
Vad som verkligen orsakar hjärtsjukdom
Vi läkare med all vår utbildning, kunskaper och auktoritet skaffar oss
ofta ett ganska stort ego som tenderar att göra det svårt att erkänna
att vi har fel. Så här kommer det: Jag medger gärna att jag haft fel. Som
hjärtkirurg med 25 års erfarenhet, och efter att ha utfört över 5000
öppna hjärtoperationer, är det nu dags att rätta till vad som är fel med
medicinska och vetenskapliga fakta.
Jag utbildade mig i många år tillsammans med andra framstående läkare
som betraktades som auktoriteter. Jag bombarderades med vetenskaplig
litteratur, deltog oavbrutet i utbildnings-seminarier och som experter
påstod vi bestämt att hjärtsjukdom helt enkelt berodde på ett förhöjt
kolesterol i blodet.
Det enda accepterade behandlingen var läkemedel för att sänka
kolesterolet och en kost som kraftigt begränsade fettintaget. Den senare
skulle sänka kolesterol och förhindra hjärtsjukdomar framhärdade vi
naturligtvis. Avvikelser från dessa rekommendationer ansågs vara irrlära
och innebära felbehandling.
Det fungerar inte!
Dessa rekommendationer är inte längre vetenskapligt eller moraliskt
försvarbara. Upptäckten för några år sedan att inflammation i kärlväggen
är den verkliga orsaken till hjärtsjukdom leder långsamt till ett
paradigmskifte om hur hjärtsjukdom och andra kroniska sjukdomar kommer
att behandlas.
De sedan länge etablerade kostråden har skapat epidemier av fetma och
diabetes, vars följder i ett historiskt perspektiv överskuggar alla
andra farsoter som drabbat mänskligheten i termer av dödlighet,
mänskligt lidande och ödesdigra ekonomiska konsekvenser.
Trots att 25 % av befolkningen tar dyra statiner och trots att vi har
minskat fetthalten i vår kost, kommer fler amerikaner att dö i år av
hjärtsjukdomar än någonsin tidigare. Statistik från American Heart
Association visar att 75 miljoner amerikaner för närvarande lider av
hjärtsjukdom, 20 miljoner har diabetes och 57 miljoner har pre-diabetes.
Dessa sjukdomar påverkar yngre och yngre människor i större antal varje
år.
Enkelt uttryckt, utan inflammation närvarande i kroppen, finns det inget
sätt för kolesterol att ansamlas i blodkärlsväggen och orsaka
hjärtsjukdomar och stroke. Utan inflammation, skulle kolesterolet röra sig
fritt i hela kroppen som naturen avsett. Det är inflammation som orsakar
att kolesterol kan fastna på kärlväggarna.
Inflammation är inte komplicerat – det är helt enkelt kroppens naturliga
försvar för en främmande inkräktare såsom bakterier, toxiner eller
virus. Inflammationscykeln är perfekt i sitt sätt att skydda din kropp
från bakterie- och virusinkräktarna. Men om vi kroniskt utsätter kroppen
för skada i form av gifter eller livsmedel som den mänskliga kroppen
aldrig varit avsedd att hantera, uppstår ett tillstånd som kallas
kronisk inflammation. Kronisk inflammation är lika skadlig som akut
inflammation är fördelaktigt.
Vilken tänkande människa skulle medvetet upprepade gånger utsätta sig
för livsmedel eller andra ämnen som är kända för att orsaka skada på
kroppen? Jo, rökare kanske, men de har åtminstone gjort det valet
medvetet.
Resten av oss har helt enkelt följt myndigheternas rekommenderade kost
som har låg fetthalt och hög halt av fleromättat fett och kolhydrater,
utan att veta att vi därmed hela tiden skadar våra blodkärl. Dessa
ständiga skador skapar kronisk inflammation som leder till
hjärtsjukdomar, stroke, diabetes och fetma.
Låt mig upprepa detta:
Skadorna och inflammationen i våra blodkärl orsakas av fettsnål kost som
har rekommenderas i åratal av den konventionella läkarvården.
Vilka är de främsta orsakerna till kronisk inflammation? Det är helt
enkelt ett övermått av enkla, högförädlade kolhydrater (socker, mjöl
och
alla de produkter som tillverkas av dem) och en hög konsumtion av
omega-6 (vegetabiliska oljor som soja-, majs- och solrosolja) som finns
i många förädlade livsmedel.
Föreställ dig att du upprepande gånger gnuggar en styv borste över huden
tills det blir rött och nästan börja blöda. Gör detta flera gånger om
dagen varje dag i fem år. Om du står ut med denna behandling skulle du
få en blödning, ett svullet infekterat område som blev värre med varje
upprepad skada. Detta är ett bra sätt att ge en bild av den
inflammatoriska processen som kan pågå i din kropp just nu.
Oavsett var den inflammatoriska processen uppträder, externt eller
internt, sker samma sak. Jag har kikat in i tusentals och åter tusentals
artärer. En sjuk artär ser ut som om någon tagit en borste och om och om
igen skurat mot dess vägg. Flera gånger om dagen, varje dag, orsakar de
livsmedel vi äter små skador som leder till fler skador, som kroppen
kontinuerligt och naturligt reagerar på med inflammation.
Medan vi njuter av den ljuvliga smaken av en söt vetebulle, reagerar
våra kroppar med att larma som om en främmande inkräktare anlände och
förklarade krig. Livsmedel laddade med socker och enkla kolhydrater,
eller innehållande omega-6-oljor för lång hållbarhet, som har varit
stöttepelaren i den amerikanska kosten i sex decennier. Dessa livsmedel
har sakta förgiftat alla.
Hur kan intaget av en enkel bulle skapa en kaskad av inflammation som
gör dig sjuk?
Föreställ dig att du spiller sirap på tangentbordet och du har en bild av vad som sker inuti cellen. När vi konsumerar enkla kolhydrater
som socker, stiger blodsockret snabbt. Bukspottkörteln svarar genom att
utsöndra insulin vars primära uppgift är att transportera socker till
varje cell där den lagras för energi. Om cellen är full och inte behöver
glukos, så skickas det bort för att undvika att extra socker ställer
till problem i systemet.
När din mättade cell avvisar extra glukos, stiger blodsockret, mer insulin
produceras och glukosen lagras in som kroppsfett.
Vad har detta med inflammation att göra?
Blodsockret kontrolleras i ett mycket snävt intervall. Extra
sockermolekyler fäster på en mängd olika proteiner som i sin tur skadar
kärlväggen. Dessa upprepade skador på kärlväggen utlöser inflammation.
När du har toppar i ditt blodsocker blodet flera gånger om dagen, varje
dag, är det precis som att dra ett sandpapper på insidan av dina
ömtåliga blodkärl.
Även om du kanske inte kan se det, så försäkrar jag dig att så är det.
Jag såg det hos över 5000 patienter under 25 år. Alla hade ett gemensamt,
inflammation i sina artärer.
Låt oss gå tillbaka till den ljuvliga bullen. Något så oskyldigt som ett
bakverk innehåller inte bara socker, det är bakat med en av de många
omega-6 oljorna till exempel sojaolja. Chips och pommes frites är
dränkta i sojaolja och industritillverkade livsmedel tillverkas med
omega-6 oljor för längre hållbarhet. Omega-6 fettsyran är viktig och
ingår i varje cellmembran och kontrollerar vad som passerar in och ut ur
cellen – men det måste vara i rätt balans med omega-3.
Om balansen rubbas genom att man konsumerar alltför mycket omega-6,
producerar cellmembranet kemikalier som kallas cytokiner som direkt
orsakar inflammation.
Dagens konventionella amerikanska kost har åstadkommit en extrem obalans
av dessa två fetter. Förhållandet mellan obalansen varierar från 15:1
till så högt som 30:1 till förmån för omega-6. Det är en enorm mängd
cytokiner som orsakar inflammation. I dagens kostmiljö, skulle
förhållandet 3:1 vara optimal och hälsosam.
För att göra saken värre, den övervikt du får av att äta dessa livsmedel
skapar överbelastade fettceller, som utsöndrar stora mängder av pro-inflammatoriska
kemikalier, som ytterligare späder på skadan, som orsakas av för högt
blodsocker.
Den process som inleddes med en söt bulle blir en ond cirkel över tiden
som skapar hjärtsjukdom, högt blodtryck, diabetes och slutligen,
Alzheimers sjukdom, när den inflammatoriska processen fortsätter med
oförminskad styrka.
Det går inte att komma ifrån det faktum att ju mer vi konsumerar
industriellt tillverkade livsmedel, ökar vi inflammationen lite i taget
för varje dag. Den mänskliga kroppen kan inte hantera och är inte heller
utformad för att konsumera mat packad med socker och indränkt i omega-6
oljor.
Det finns bara en lösning för att dämpa inflammationen, och det är att
återgå till livsmedel närmare sitt naturliga tillstånd. För att bygga
muskler, ät mer protein.
Välj kolhydrater som är mycket komplexa, såsom färgglada frukter och
grönsaker. Skär ner på eller eliminera omega-6 fetter som orsakar
inflammation, som majs- och sojaolja och bearbetade livsmedel som
innehåller dem. En matsked majsolja innehåller 7280 mg av omega-6,
sojabönor innehåller 6940 mg. Använd i stället olivolja eller smör från
gräsätande nötkött.
Animaliska fetter innehåller mindre än 20 % omega-6 och är mycket mindre
sannolika att orsaka inflammation än de förment hälsosamma oljor märkta
fleromättade. Glöm ”vetenskap” som har trummats in i huvudet under
decennier. Vetenskapen att mättat fett ensam orsakar hjärtsjukdom är
obefintlig. Vetenskapen att mättat fett höjer kolesterolhalten i blodet
är också mycket svag. Eftersom vi nu vet att kolesterol inte är orsaken
till hjärtsjukdomar, är oron för det mättade fettet ännu mer absurd idag.
Kolesterol-teorin ledde till rekommendationer som ”inget fett”, ”låg fetthalt”,
som i sin tur skapade just den maten som orsakat en epidemi av
inflammation.
Den etablerade medicinen gör ett fruktansvärt misstag när den
rekommenderar människor att undvika mättat fett till förmån för mat med
mycket omega-6 fetter. Vi har nu en epidemi av arteriell inflammation som
leder till hjärtsjukdom och andra tysta mördare.
Vad du kan göra är att välja naturliga livsmedel som din mormor
serverade och inte de som din mamma började använda när
livsmedelsbutikernas gångar fylldes av färdiglagad mat. Genom att
eliminera inflammationsdrivande mat och lägga till viktiga näringsämnen
från färska obearbetade livsmedel, kommer du att vända på år av skador i
dina artärer och i hela kroppen som du fått av att ha konsumerat den
typiska amerikanska dieten.
_____________________________
[Dr. Dwight Lundell
är f.d.
Chief of Staff
och
Chief of Surgery
vid
Banner Heart
Hospital, Mesa, AZ.
Hans privata praktik,
Cardiac Care Center
låg i
Mesa, AZ.
Nyligen lämnade
Dr. Lundell
kirurgin för att
fokusera
på nutritionell behandling av hjärtsjukdomar. Han
är grundare av
Healthy Humans
Foundation
som arbetar för mänsklig hälsa
med fokus på att bistå stora företag i arbetet för bättre hälsa. Han
är författare till böckerna
The Cure for Heart
Disease
och
The Great Cholesterol Lie.]
|