Här följer en kort sammanställning av människans
evolution. Sett i det perspektivet, blir det ställt utom allt tvivel att LCHF är den
kost som är naturlig för människan att äta och det blir uppenbart vad
som är orsaken till välfärdssjukdomarna och den okontrollerade
fetmaepedemin i västvärlden.
Människans evolution utslaget på ett år
1 januari
För 5 miljoner år sedan började människan utvecklas i östra Afrika. Till
skillnad från aporna lämnade människan djungeln och gav sig ut på
savannen. Människan reste sig på
bakbenen, vilket medförde många fördelar. Det gav oss bättre överblick,
vi
kunde vi bära med oss redskap och vapen. Att förflytta sig på två ben är
också
det minst energikrävande sättet att förflytta sig!
Att visa en mindre yta
mot solen är också en fördel. Behåringen försvann och vi fick
förmågan att svettas för att förhindra överhettning. Människan blev en
mycket effektiv jägare. Matsmältningsapparaten
anpassade sig till i huvudsak animalisk föda, vilket gjorde att man inte
behövde äta lika ofta. På skelett från olika förmänniskor ser man hur
bukhålans storlek har minskat, samtidigt som hjärnans storlek har ökat -
och hjärnan är ett organ som kräver mycket energi.
[Kan det vara därför som människan har blivit så
påhittig? Man får mer ”fritid” när man inte ständigt behöva äta.]
Vår tunntarm (där animalisk kost bryts ner) är längre än hos aporna
och vår tjocktarm (där vegetabilisk föda fermenteras) är kortare. Vår uppsättning gener har förändrats. De flesta gener som tillkommit är gener
som styr produktion av enzymer som har betydelse för nedbrytningen av
animaliskt fett.
[Vi har fem hormoner som
reglerar fettförbränning, men bara
ett hormon, insulin, för att förbränna kolhydrater.]
Man
jagade på savannerna och samlade ägg, ätliga växter mm. Fossilfynd visar
att bland människans tidigaste verktyg, finns redskap för att komma åt
den attraktiva fettrika benmärgen från stora landdjur. Så småningom
lärde sig människan att utnyttja elden för att laga mat. Kött som kokats, stekts eller torkats vid elden, blev hållbar,
lättuggad, mer lättsmält och
därmed ännu mer energirik föda.
Genom den i huvudsak animaliska kosten som dessutom
tillagades, fick vi tillgång till en
energikälla som vida överträffade de växtätande djurens. Därigenom kunde
människan förfölja sina bytesdjur långa sträckor och trötta ut dem.
Genom att följa bytesdjuren spred sig människan över över jorden.
Kontinenter separerades från varandra och kolliderade med varandra,
inlandsisar smälte. På så sätt uppstod olika mänskliga raser med olika
genetiska anpassningar till olika levnadsförhållanden. För de människor
som följde inlandsisens kant norrut vartefter den smälte, var
naturligtvis jakt och fiske huvudnäringen. Människan har alltså under
fem miljoner år utvecklats på i huvudsak animalisk föda och måttliga
mängder grova svårsmälta kolhydrater.
[Ett
bevis på detta är att människan behöver balans mellan de essentiella
fettsyrorna omega 6 och omega 3. Omega 6 finns i alla vegetabiliska och
animaliska fetter. Omega 3 finns i två former. I vegetabilisk kortkedjig
form kan människan inte tillgodogöra sig omega 3, utan den måste först
omvandlas till långkedjig animalisk form. Den omvandlingen görs av
fiskar och gräsbetande djur.]
Men sedan förändrades världen snabbt i tre steg
1. |
31 december (Nyårsafton) på morgonen
För 9 000 år sedan började människan odla. Först i Irak. Här uppe i
Norden började man odla för 4000 år sedan.
Jordbruksrevolutionen
förvandlade människan från nomad till bofast och befolkningstillväxten
ökade. Andelen kolhydrater i kosten ökade radikalt.
[Vi började med andra ord att
äta frön. Många växters fortplantningsorgan innehåller
antinutrienter, just för att djur inte ska äta dem. Den enda djurart som verkar må bra av frön är
fåglar. Alla arkeologer
kan intyga att det är en dramatisk skillnad mellan de friska skeletten från
jägare och samlare och de sjukdomsplågade skeletten från den
jordbrukande delen av samma folk.]
Genetiska anpassningar till ändrade förhållanden sker långsamt genom
mutationer. Eftersom några tusen år har gått sedan människan började
odla, är det kanske möjligt att
människan vi det här laget har anpassat sig någorlunda till denna
förändring av kosten. Men
till de två följande förändringarna
har människokroppen definitivt inte hunnit
anpassa sig!
. |
2. |
Nyårsnatten kl 23:40
På 1800-talet kom den industriella revolutionen. Nu började man
industriellt tillverka raffinerade produkter som tidigare hade varit
förbehållna de rika, såsom socker och vitt mjöl. Redan tidigt såg
forskningsresande och antropologer hur friska, isolerade människostammar
blev sjuka av ”den vite mannens mat”.
Otaliga exempel visar att naturbefolkningar som utsattes för denna
kost, för så där hundra år sedan, drabbas av alla våra välfärdssjukdomar,
som t ex ruttnande tänder, diabetes, åderförkalkning och cancer, inom en tidsperiod om 20
– 30 år, från att tidigare i stort sett varit helt befriade från dessa.
På 1930-talet började smöret ersattas av margarin med en tydlig ökning
av hjärtinfarkterna som följd. Idag är
nästan all mat industri-processad och innehåller mängder av
onaturliga tillsatser..
|
3. |
Nyårsnatten kl 23:57
1958 lancerades hypotesen, av den amerikanske epedemiologen Ancel Keys i
The Seven Countries Study, att
fet mat var orsaken till de ökande hjärt- och kärlsjukdomarna. Det
påstås att studien i själva verket utfördes på 22 länder, men att Keys
valde att enbart redovisa resultaten för de länder som bekräftade hans
teori! Manipulerad eller
inte - Keys hypotes har visat sig vara felaktig – men den fick mycket
stort inflytande och har format vår syn på orsaken till fetma och hjärt-
och kärlsjukdomarna. Vi har fått
fettskräck och konsekvenserna har
blivit förödande!
[Samma år hade McGuire Sisters
en hit med låten Sugartime. "Sugar in the morning, Sugar in
the evening, Sugar varenda da, Tänk så mycket sugar det
finns i USA", sjöng Alice Babs.]
1980 i USA bestod kosten i ett medelhushåll till 42 % av fett,
samtidigt som 25 % av befolkningen hade blivit överviktiga.
1984 gick amerikanska
myndigheter ut med varningar och uppmuntrade till en fettsnålare kost.
Man trodde, vetenskapligt ogrundat, att hjärt- och kärlsjukdomarna
orsakades av hög kolesterolhalt i blodet. Basen för födan skulle bestå
av kolhydrater! Industrin anpassade sig och förstärkte budskapet.
Resultatet lät inte vänta på sig. Tjugo år senare, år 2000, hade man
kommit
ner
till ett kosthåll som i medeltal innehöll 22 % fett,
kolhydrater hade svarat för den stora kompensationen. Resultatet i form
av övervikt ändrades också dramatiskt - men i precis motsatt riktning
mot det förväntade - och hade på bara 20 års tid nått upp till
alarmerande
65 %.
[1979 var jag i USA. Då var fetma inte
så vanlig i Sverige, så jag häpnade över hur många enormt feta människor
jag såg. Jag var tvungen att i smyg ta foton av dem för att visa hemma.
2011 besökte jag USA igen. Nu hade fetman ökat enormt! Det kändes nästan
ovanligt att se en normalviktig person.] |
Dagsläget
Årstidernas
naturliga växlingar vad beträffar tillgången på olika födoämnen har
försvunnit. Året runt har vi tillgång till frukt och grönsaker från
världens alla hörn.
Konsumtionen av
socker
är abnorm! På grund av fettskräcken har
fettinnehållet i maten reducerats och ersatts med socker! Skulle man ta bort de
livsmedel som innehåller tillsatt socker i en livsmedelsaffär, skulle
hyllorna stå gapande tomma! Vi dricker enorma mängder sockerlösning, äter stora mängder
kolhydrater och onaturlig industriprocessad mat som nästan undantagslöst
innehåller kemiska
tillsatser för att dölja de dåliga
råvarorna och socker tillsätts för att vi ska äta mer. Vi äter mer och mer, blir
sjukare och sjukare, får mer och mer allergier och livsmedels- och läkemedelsindustrin profiterar på det.
Sedan 1950-talet har antalet läkare i Sverige ökat med 500 %, men
vårdköerna har aldrig varit längre.
[På 1700-talet, när Carl von Linné gjorde sin
resa genom Sverige, beskrev han skillnaden mellan de satta, långsamma
skåningarna och de smidiga, lätta samerna. På den tiden åt man ca 0,5 dl
socker per person och år. Idag äter vi ca 50 kg vitt socker per person.
Räknar vi in det socker som som tillsätts i den industriprocessade
maten, hamnar sockerkonsumtionen i Sverige på 70-80 kg (!) per
person och år.]
Forskningen finansieras till
överväldigande del av industrin. Livsmedelsindustrins intressen och
påtryckningar ligger bakom Livsmedelsverkets rekommendationer - som t ex
är helt vansinniga vad gäller kostråden till de som har diabetes typ 2
(= sockersjuka). Att rekommendera kolhydrater till en diabetiker typ 2
är lika korkat som att rekommendera nötter till en nötallergiker. Många
diabetiker typ 2 blir symptomfria efter att ha övergått till LCHF och
kan sluta med sina insulinsprutor. Vad händer om en sådan symptomfri
diabetiker hamnar på sjukhus och får dropp eller sjukhusmat?
Läkemedelsindustrin ligger bakom att
läkarutbildningen och sjukvården idag inte är inriktad på förebyggande
hälsovård, utan på medicinering. Biverkningarna från en medicin lindras
med nästa medicin osv. Allra mest lukrativa är mediciner som skall tas i
förebyggande syfte livet ut.
Gastric bypass är en mycket lukrativ verksamhet.
Massor av människor låter helt i onödan stympa sin matsmältningsapparat, som förfinats
under miljoner år, för att kunna gå ner i vikt på den kolhydratstinna
mat som prackats på oss under de senaste decennierna. Nyligen
genomfördes en gastric bypass på en 2-åring (!) i Saudi Arabien. Vilken skrämmande
brist på kunskap, sunt förnuft och läkaretik!!
[En liten avvikelse från ämnet:
Fluor är ett mycket reaktivt och
giftigt ämne som används i en mängd industriella processer.
Men genom skicklig marknadsföring, baserad på forskning finansierad av intressenterna, har industrin fått oss att tro att fluor
är nyttigt och förhindrar karies. På så sätt
kunde man bli av med giftiga och miljöfarliga industriella restprodukter
genom att tillsätta dem till vårt dricksvatten och vi har dessutom fått
en positiv inställning till det mycket giftiga ämnet fluor!!
I själva verket dödar fluor allt
levande. Tack och lov är det numera förbjudet att tillsätta fluor
till dricksvatten, men fortfarande tillsätts fluor till dentalprodukter
som tandkräm, munskölj, fluortabletter. Man bör undvika att svälja
tandkräm med fluor (läs varningstexten på tuberna), men hur mycket får
vi i oss via munnens slemhinna och hur nyttigt är
det med fluortabletter?!]
Jag retar mig på...
...att motståndarna till LCHF alltid hävdar att
”det inte
finns någon vetenskaplig forskning som bevisar att LCHF är hälsosamt”.
De påstår detta trots att det finns hur många vittnesmål som helst från
människor som förbättrat sin hälsa med LCHF-kost. Men alla dessa
vittnesmål räknas inte eftersom de inte är vetenskapliga, utan kallas
"annekdoter". Det är som om
verkligheten inte existerar! Enligt svensk lag
skall legitimerad sjukvård bygga på "vetenskap och beprövad
erfarenhet". Är inte alla dessa vittnesmål exempel på "beprövad
erfarenhet"?! Är inte alla dessa "annekdoter" till räckligt många
för att bli till statistik?!
Fundamentet för LCHF är
evolutionsteorin! Evolutionsteorin
är den övergripande huvudteori som kastar ljus över alla biologiska
delvetenskaper, genitik, fysiologi, biokemi, beteendevetenskap osv. Studerar man evolutionen får man
oundvikligen svaret på vad som är
människans artriktiga föda!
Man behöver inte vara
ett snille för att inse att
man mår bäst av den naturliga föda man är anpassad till. Det räcker med
en gnutta kunskap och sunt förnuft. Varje
djurskötare vet att djur mår dåligt om man ger dem artfrämmande kost.
Man behöver inte vara vetenskapsman för att
konstatera att LCHF fungerar. Man kan enkelt prova själv!
Jag vill kontra genom att påstå att
läkarvetenskapen är inte någon riktig vetenskap, eftersom dess fundament
utgörs av dogmen att fett
är farligt! Den hypotesen har visat sig vara felaktig. Men livsmedels- och läkemedelsindustrin,
läkare och dietister fortsätter att envetet klamra sig fast vid den som
om den vore en sanning. Riktig vetenskap
ifrågasätter och försöker alltid till det yttersta att motbevisa
en teori innan den betraktas som sann eller trolig. Trots att kunskapen om LCHF har funnits ända
sedan 1860-talet (W Banting) har den effektivt undanhållits, förvanskats,
förtalats och hånats.
Sjukdomar botas genom att avlägsna orsaken till
sjukdomen! Men, i stället dämpar man eller avlägsnar symptomen
genom medicinering. Läkarna bryr sig inte ens om att ta reda på
orsakerna! Försvinner symptomen tycker man att det är ok. Det gäller att
vårda kunderna genom att hålla dem lagom sjuka under så lång tid som
möjligt.
Det säger sig självt att det vore en riktigt usel affärsidé
för läkemedelsindustrins intressenter att inrikta sig
på att göra oss människor friskare. I stället för att forska om orsakerna till varför
vi blir sjuka, så att vi kan undvika sjukdomar, är forskningen och
därmed
läkarutbildningen inriktad på medicinering som lindrar symptomen, men som
inte gör oss friska.
Alla nya mediciner patenteras.
Det innebär per definition att den innehåller en helt ny substans som
aldrig tidigare har funnits på jorden!
Det går nämligen inte att patentera naturliga saker! För att
något
skall kunna patenteras måste den vara en nyhet. Ingen patient har hunnit
anpassa sig genetiskt till sin medicin. Evolutionen tar som alla vet betydligt
längre tid på sig. Därför ger alla mediciner oundvikligen biverkningar.
Det är nämligen inte bara en enda sak som sker i kroppen när man tillför
en främmande substans.
Biverkningarna från en medicin lindras med en annan
medicin osv. Inte sällan skriver läkare ut recept på ett läkemedel -
inte för dess godkända och avsedda verkan - utan för någon av dess
biverkningar! Att på så sätt utvidga marknaden för ett läkemedel, till
behandling av symptom som det inte godkännts för, kallas Off Label
Marketing och utgör en stor del av marknaden. Man måste ju hålla hjulen snurrande. När patentet efter 20 år gått ut kommer
läkaren att rekommendera en ny, "effektivare" medicin. Allra lönsamast är
ju mediciner som skall tas i förebyggande syfte livet ut, t ex insulin
och statiner.
Det säger sig också självt att det
är mest lönsamt för livsmedelsindustrin att använda billigast möjliga
råvaror, att dölja detta med kemiska tillsatser, att tillsätta socker och sötningsmedel i alla produkter
så att vi blir hungrigare och propagera för mer
kolhydrater. 80 % av våra livsmedel innehåller tillsatt socker.
Jag retar mig också på...
...att när LCHF debatteras i TV, eller skrivs om i pressen, görs det inte av sakkunniga, utan
av okunniga tyckare och vinklingen är alltid att LCHF är en modediet
bland alla andra bantningsdieter. Varför pratar man aldrig om
hälsofördelarna?
Varför diskuteras aldrig SOCKER
som den beroendframkallande
och giftiga
drog det är?! Det borde vara en mänsklig rättighet att
kunna äta mat utan tillsatt socker!
Framtiden?
Det ska bli mycket intressant att se om det går att
styra in vår urspårade kosthållning på rätt kurs igen. Det förefaller
vara mycket svårt med tanke på intressenternas hårdnackade motstånd.
Till det kommer
människors ovilja att tänka själva, rädsla för att ifrågasätta auktoriteter
och ändra invanda mönster. Jag kanske aldrig hinner
uppleva det. Kanske människorna i framtiden muterar till varelser som kan leva på sockerlösning
och piller?
Om
du läst ända hit, har du förhoppningsvis fått några aha-upplevelser och
något att tänka på. Det är mitt lilla bidrag för att få igång den
matrevolution som behövs. Spread the word!
Några länkar för dej som blivit nyfiken:
Sten Sture Skaldeman - Svensken som återupptäckte vad William
Banting upptäckte på 1860-talet.
Annika Dahlqvist - Läkaren som vågade sätta sig upp mot
etablissemanget genom att rekommendera LCHF-kost till sina patienter.
Kostdoktorn - Andreas Eenfeldt. Här finns hur mycket information
som helst om LCHF.
Här är två mycket intressanta föreläsningar av Dr Robert Lustig:
Sugar: The Bitter Truth
Fat Chance: Fructose 2.0
Glukos göder cancerceller anaerobt (till skillnad mot friska celler som
måste ha tillgång till syre). Otto Warburgh fick nobelpriset för den
upptäkten 1931. En metod för lokalisering av cancertumörer är att på
röntgen se var isotopmärkt glukos koncentreras. I det här reportaget menar man att cancer inte kan tillgodogöra sig näring från ketonkroppar:
Starving
Cancer - Ketogenic Diet a Key to Recovery
Outro
Ungefär samtidigt som jag och min hustru började med
LCHF, hörde jag ett föredrag på YouTube om statiner (= blodfettsänkande medicin) och gick omedelbart ut i
badrummet och slängde tabletterna. Efter att ha ätit LCHF-kost i ca tre
månader var vi på hälsokontroll. Vi var lite oroliga för vad våra
blodvärden skulle visa p g a vårt ökade fettintag och efter så kort tid,
men de visade sig vara helt perfekta. Sköterskan såg också direkt på
våra urinprov att vi brände fett. I skrivande stund, efter ca 20 veckor
med LCHF-kost, har vi tillsammans minskat vår vikt med 20 kg! Vi har
alltså båda gått ner ca 0,5 kg/vecka (precis som Skaldeman förutspådde).
Enligt BMI har min hustru
gått från fet till överviktig. Hon håller just nu på att prova gamla
kläder som hon plötsligt kan komma i. Jag är sedan ett par veckor normalviktig.
Anders Sterner
P.S. Jag
måste påpeka att vi verkligen inte har bantat och plågat oss, utan vi
har bara lagt om kosten. Vi äter oss mätta och belåtna på en så naturlig
och artriktig föda som möjligt. Och maten blir ju jättegod med naturliga
råvaror och rikligt med smör och grädde! Det är inte ett dugg svårt!
D.S.
|
NÄR KOMMER DU
ATT SLUTA ÄTA LCHF?
När jag tröttnat på att vara
frisk, pigg, smal
och snygg!
. |
|
|