LCHF  Low Carb High Fat
(Lite Kolhydrater Mycket Fett)
Den naturliga kosten

Intro
Anledningen till att jag skriver detta är att jag fick en så stark aha-upplevelse när jag hörde och läste om LCHF att jag plötsligt förstod känslan som religiösa människor säger sig få när de blir frälsta. Man blir så uppfylld av de nya insikterna att man vill frälsa alla andra. Dock har jag insett att det inte är någon idé att försöka pracka på folk en ny paradigm. Det leder bara till heta diskussioner, gräl och ovänskap. Det sista en människa vill göra är att förändra sin världsbild. Därför har jag valt att skriva ner det som fick mej att ändra min världsbild, så att de som är intresserade kan läsa i lugn och ro med eftertanke. Läs eller låt bli.

LCHF är ingen bantningsmetod! LCHF är den kost människan under evolutionen har anpassat sig till att äta. Man äter sig mätt på naturlig, näringsriktig mat, helt enkelt för att må bra och hålla sig så frisk som möjligt! För att minska risken att drabbas av de s k välfärdssjukdomarna! En bonuseffekt av LCHF-kosten är att kroppen intar sin naturliga vikt och bibehåller den. LCHF är en livsstil.
[Människan är det enda djur jag känner till som lider av fetma. Inget djur blir överviktigt av att äta sin naturliga föda. Hur skulle det se ut med överviktiga lejon eller feta gazeller?! Vi måste inse att människan också är ett djur.]

Bantning. William Banting upptäckte i princip LCHF-kosten redan på 1860-talet. (Han undvek dock ägg, eftersom man på den tiden trodde att ägg innehöll stärkelse.) Han blev så överväldigad av upptäckten att han skrev en bok som blev en bästsäljare, men hans metod har med åren blivit så förvanskad att ordet ”bantning” idag betyder att reducera sin vikt genom svält. Den metoden är dömd att misslyckas. Vid svält sänks ämnesomsättningen till ett minimum och någon gång måste svälten avbrytas. Då passar kroppen på att lagra så mycket reservbränsle (fett) som möjligt för att klara nästa svältperiod. Man går i det långa loppet upp i vikt.

Motion är överskattat om man vill gå ner i vikt. Som jägare är människan anpassad till att med ett minimum av energiförbrukning förfölja och trötta ut sina bytesdjur långa sträckor, kanske flera dagar i sträck. För att minska 1 kg i veckan, utan ändring av kosten, måste man promenera 10 timmar om dagen. Dessutom ökar aptiten.

Hur fungerar LCHF?

Det finns tre slag av födoämnen: protein, kolhydrater och fett. Enkelt uttryckt är protein kroppens byggnadsmaterial, medan kolhydrater och fett är bränsle. Människan kan alltså välja mellan två sorters bränsle.

Här uppe i Norden har vi en kort period, under sensommaren och hösten, då den naturliga tillgången på socker (frukt och bär) är god. Det fettlager vi då bygger upp i kroppen är den energireserv som vi ska leva av under vintern när det är ont om föda. Det är alltså helt naturligt att växla mellan fettdrift och kolhydratdrift beroende på tillgången på olika slags föda under olika årstider.

Du väljer själv om du vill lagra fett eller bränna fett!

Det är riktigt skrämmande att hela läkarkåren känner till detta. Hur kroppens metabolism fungerar ingår nämligen i alla läkares grundutbildning. Men, den läkare som ordinerar sina patienter att äta artriktig föda så att de blir friska, förlorar ju sina kunder, genererar inga vinster till läkemedelsföretagen och riskerar t o m att förlora sin legitimation! Kan det rent av vara så illa att den grundläggande utbildningen i fysiologi har tagits bort från undervisningen, så att man numera bara utbildar läkarna i farmakologi?!
    Dietister kan ingenting om detta. De utbildas av konsulenter från livsmedels- och läkemedlesindustrin.

Kolhydratdrift
Kolhydrater är det gemensamma namnet för de olika sockerarterna, från enkla (glukos, fruktos och galaktos), via disackarider (t ex vitt socker, laktos och maltos) till polysakarider (allt ifrån stärkelse till cellulosa) - dvs alla vegetabilier. Förutom laktos och galaktos som finns i mjölk, kommer alla sockerarter från vegetabilier. Det spelar alltså ingen roll om kolhydraterna är långsamma eller snabba. Alla kolhydrater utom cellullosa omvandlas till enkla sockerarter när de bryts ner i matsmältningsapparaten. När vi äter kolhydrater lagrar vi fett. När sockerhalten i blodet stiger, utsöndras insulin för att bryta ner sockret till bränsle som våra celler kan tillgodogöra sig. Insulinet är det hormon i våra kroppar som ombesörjer inlagringen av fett. En del av den näring vi äter lagras då in i våra fettceller och musklerna går alltså miste om en del av näringen. Så även om även om magen är proppfull blir vi snart hungriga igen. Fruktosen i sockret gör oss även leptinresistenta. Leptin är det hormon som signalerar att vi är mätta. Efter någon timme sjunker blodsockerhalten ner under den normala nivån och vi blir sugna på mer socker. Kroppen reagerar likadant på socker som på andra droger - vi upplever ett kortvarigt välbehag och vill sedan ha mer och mer - vilket ju är helt ändamålsenligt inrättat av naturen. När fruktsäsongen kommer är det ju meningen att vi ska ju lagra på oss så mycket fett som möjligt för att klara vintern.
[En slutsats av detta är att fetma är ingen sjukdom (!), utan kroppens helt naturliga och ändamålsenliga sätt att reagera på den föda vi stoppar i oss.]
Kolhydrater är inte essentiella, dvs är inte livsnödvändiga att äta. Vi kan själva utan problem tillverka det blodsocker vi behöver, om vi inte äter kolhydrater. Värre är att kolhydrater orsakar inflammation! Alla våra icke smittsamma sjukdomar förefaller börja med inflammation. Närmare bestämt misstänks gluten vara grundorsaken till de kroniska inflammationerna!

Att försöka banta genom att äta mindre och motionera mer är dömt att misslyckas så länge kroppen är inställd på sockerdrift. Man tvingas då att kämpa mot kroppens eget hormonsystem. Samtidigt som man försöker gå ner i vikt, beordrar man kroppens hormonsystem att lagra fett genom att äta kolhydrater. Helt vansinnigt! Dessutom bidrar motion till ökad aptit. Så länge man är tillräckligt rörlig och envis kan man möjligen hålla jämna steg. Men under tiden kommer man inte att må särskilt bra, för det blir en kamp mot de hormonellt styrda hungerkänslorna. De känslorna är mycket starka och rår i allmännhet över förnuft och goda föresatser, för hungern är ju avsedd att hålla oss vid liv. Man är ständigt hungrig och när man någon gång i desperation gör avsteg drabbas man av samvetskval och omgivningen tycker att man är glupsk och har dålig karaktär. När man blir mindre rörlig på äldre dar kommer man obönhörligen att förlora kampen.

Fettdrift
När vi minskar intaget av kolhydrater börjar kroppen bränna fett. Det finns två sätt att ställa om kroppen till fettförbränning (ketos).

Det ena sättet är att svälta eller fasta. Då hämtar kroppen sitt bränsle från det lagrade fettet. Men, när kroppen känner att det är ont om föda, minskar kroppen sin energi-förbrukning. Och när svälten/fastan upphör sätter kroppen igång att lagra på sig så mycket fett den kan, för att klara nästa period av svält. Att den bantningsmetoden inte fungerar ser vi otaliga exempel på.

Den andra metoden är att äta ketogen kost (= LCHF)! När man minskar intaget av kolhydrater och ersätter det genom att äta mer fett - i första hand animaliskt mättat fett - talar man om för kroppen att tillgången på näringsrik föda är god. Blodsockerhalten håller sig på en jämn, normal nivå. Kroppen behöver inte lagra fett, utan ställer om sig till fettförbränning. Man håller sig mätt mycket längre eftersom man håller en jämn, normal blodsockerhalt.

Sockersuget försvinner omedelbart. Man behöver inte räkna kalorier. Mellanmål behövs inte. Man klarar sig på två, kanske tre måltider per dygn. Portionernas storlek kommer automatiskt att bli påtagligt mindre eftersom maten innehåller så mycket mer näring och mättar mer. Man går ner i vikt fast man äter sig mätt! Genom att äta sig mätt, talar man om för kroppen att tillgången på föda är riklig och att fettförbränningen inte behöver gå på sparlåga. Det är mycket svårt att öka sin naturliga vikt genom att överäta LCHF-kost.

Det som gör att viktreducering med LCHF-metoden lyckas, är att den inte är en bantningsdiet som måste avbrytas när man nått sin målvikt, utan man bör fortsätta att äta sin LCHF kost livet ur. När kroppen nått sin naturliga vikt avstannar viktreduktionen. Men, det som borde motivera alla människor att till att ändra sin kost till LCHF är inte i första hand att gå ner i vikt, utan chansen att kanske slippa ålderskrämporna!

När energin från en kolhydratuppladdning är förbrukad går en idrottare in i väggen. Med kolhydrater kan vi lagra ca 2000 kcal. Med kroppen omställd till fettförbränning får vi tillgång till en långt större energireserv, ca 100 000 kcal! kolhydratdrift måste en maratonlöpare dricka sockerlösning regelbundet. På fettdrift klarar hen sig på bara vatten. Det som kan försämras något med fettdrift i samband med idrott är den explosiva snabbheten.

Omställning till fettdrift
När vi övergår från vår invanda sockerstinna kost till LCHF,
ska vi vara medvetna om att det tar tid för kroppen att ställa om sig och att man under den tiden kan uppleva vissa besvär.  Jag gjorde en mjukstart såtillvida att jag åt samma LCHF-mat som min hustru, men också under en vecka gjorde slut på det mjuka bröd och den marmelad vi hade kvar hemma. Under en dag drabbades jag av något som kändes som en ordentlig bakfylla. Jag satt i soffan och orkade inte företa mig någonting. Den dagen fick antagligen min hjärna inte tillräckligt med näring. Men efter det har jag inte haft några som helst besvär. Det tar alltså inte mer än någon dag innan hjärnan får den näring den behöver, men resten av kroppen kan behöva några veckor innan den är helt omställd till fettdrift.

Kanske var det bra med mjukstarten. Min hustru, som lade om kosten tvärt, hade betydligt mer obehag under omställningen. Under 1-2 veckor var hon mycket trött, fick huvudvärk och orolig mage: magknip, förstoppning, diarre. Ett omställningsbesvär som ofta nämns är att andedräkten luktar aceton. Det upplevde vi aldrig.

Här följer en kort sammanställning av människans evolution. Sett i det perspektivet, blir det ställt utom allt tvivel att LCHF är den kost som är naturlig för människan att äta och det blir uppenbart vad som är orsaken till välfärdssjukdomarna och den okontrollerade fetmaepedemin i västvärlden.

Människans evolution utslaget på ett år

1 januari
För 5 miljoner år sedan började människan utvecklas i östra Afrika. Till skillnad från aporna lämnade människan djungeln och gav sig ut på savannen. Människan reste sig på bakbenen, vilket medförde många fördelar. Det gav oss bättre överblick, vi kunde vi bära med oss redskap och vapen. Att förflytta sig på två ben är också det minst energikrävande sättet att förflytta sig! Att visa en mindre yta mot solen är också en fördel. Behåringen försvann och vi fick förmågan att svettas för att förhindra överhettning. Människan blev en mycket effektiv jägare. Matsmältningsapparaten anpassade sig till i huvudsak animalisk föda, vilket gjorde att man inte behövde äta lika ofta. På skelett från olika förmänniskor ser man hur bukhålans storlek har minskat, samtidigt som hjärnans storlek har ökat - och hjärnan är ett organ som kräver mycket energi.
[Kan det vara därför som människan har blivit så påhittig? Man får mer ”fritid” när man inte ständigt behöva äta.]
Vår tunntarm (där animalisk kost bryts ner) är längre än hos aporna och vår tjocktarm (där vegetabilisk föda fermenteras) är kortare. Vår uppsättning gener har förändrats. De flesta gener som tillkommit är gener som styr produktion av enzymer som har betydelse för nedbrytningen av animaliskt fett.
[Vi har fem hormoner som reglerar fettförbränning, men bara ett hormon, insulin, för att förbränna kolhydrater.]
Man jagade på savannerna och samlade ägg, ätliga växter mm. Fossilfynd visar att bland människans tidigaste verktyg, finns redskap för att komma åt den attraktiva fettrika benmärgen från stora landdjur. Så småningom lärde sig människan att utnyttja elden för att laga mat. Kött som kokats, stekts eller torkats vid elden, blev hållbar, lättuggad, mer lättsmält och därmed ännu mer energirik föda.

Genom den i huvudsak animaliska kosten som dessutom tillagades, fick vi tillgång till en energikälla som vida överträffade de växtätande djurens. Därigenom kunde människan förfölja sina bytesdjur långa sträckor och trötta ut dem. Genom att följa bytesdjuren spred sig människan över över jorden. Kontinenter separerades från varandra och kolliderade med varandra, inlandsisar smälte. På så sätt uppstod olika mänskliga raser med olika genetiska anpassningar till olika levnadsförhållanden. För de människor som följde inlandsisens kant norrut vartefter den smälte, var naturligtvis jakt och fiske huvudnäringen. Människan har alltså under fem miljoner år utvecklats på i huvudsak animalisk föda och måttliga mängder grova svårsmälta kolhydrater.
[Ett bevis på detta är att människan behöver balans mellan de essentiella fettsyrorna omega 6 och omega 3. Omega 6 finns i alla vegetabiliska och animaliska fetter. Omega 3 finns i två former. I vegetabilisk kortkedjig form kan människan inte tillgodogöra sig omega 3, utan den måste först omvandlas till långkedjig animalisk form. Den omvandlingen görs av fiskar och gräsbetande djur.]

                         Men sedan förändrades världen snabbt i tre steg

1. 31 december (Nyårsafton) på morgonen
För 9 000 år sedan började människan odla. Först i Irak. Här uppe i Norden började man odla för 4000 år sedan. Jordbruksrevolutionen förvandlade människan från nomad till bofast och befolkningstillväxten ökade. Andelen kolhydrater i kosten ökade radikalt.
[Vi började med andra ord att äta frön. Många växters fortplantningsorgan innehåller antinutrienter, just för att djur inte ska äta dem. Den enda djurart som verkar må bra av frön är fåglar. Alla arkeologer kan intyga att det är en dramatisk skillnad mellan de friska skeletten från jägare och samlare och de sjukdomsplågade skeletten från den jordbrukande delen av samma folk.]
Genetiska anpassningar till ändrade förhållanden sker långsamt genom mutationer. Eftersom några tusen år har gått sedan människan började odla, är det kanske möjligt att människan vi det här laget har anpassat sig någorlunda till denna förändring av kosten. Men till de två följande förändringarna har människokroppen definitivt inte hunnit anpassa sig!

 .
2. Nyårsnatten kl 23:40
På 1800-talet kom den industriella revolutionen. Nu började man industriellt tillverka raffinerade produkter som tidigare hade varit förbehållna de rika, såsom socker och vitt mjöl. Redan tidigt såg forskningsresande och antropologer hur friska, isolerade människostammar blev sjuka av ”den vite mannens mat”. Otaliga exempel visar att naturbefolkningar som utsattes för denna kost, för så där hundra år sedan, drabbas av alla våra välfärdssjukdomar, som t ex ruttnande tänder, diabetes, åderförkalkning och cancer, inom en tidsperiod om 20 – 30 år, från att tidigare i stort sett varit helt befriade från dessa.
    På 1930-talet började smöret ersattas av margarin med en tydlig ökning av hjärtinfarkterna som följd. Idag är nästan all mat industri-processad och innehåller mängder av onaturliga tillsatser.
.
 
3. Nyårsnatten kl 23:57
1958 lancerades hypotesen, av den amerikanske epedemiologen Ancel Keys i The Seven Countries Study, att fet mat var orsaken till de ökande hjärt- och kärlsjukdomarna. Det påstås att studien i själva verket utfördes på 22 länder, men att Keys valde att enbart redovisa resultaten för de länder som bekräftade hans teori!  Manipulerad eller inte - Keys hypotes har visat sig vara felaktig – men den fick mycket stort inflytande och har format vår syn på orsaken till fetma och hjärt- och kärlsjukdomarna. Vi har fått fettskräck och konsekvenserna har blivit förödande!
[Samma år hade McGuire Sisters en hit med låten Sugartime. "Sugar in the morning, Sugar in the evening, Sugar varenda da, Tänk så mycket sugar det finns i USA", sjöng Alice Babs.]

1980 i USA bestod kosten i ett medelhushåll till 42 % av fett, samtidigt som 25 % av befolkningen hade blivit överviktiga.
1984 gick amerikanska myndigheter ut med varningar och uppmuntrade till en fettsnålare kost. Man trodde, vetenskapligt ogrundat, att hjärt- och kärlsjukdomarna orsakades av hög kolesterolhalt i blodet. Basen för födan skulle bestå av kolhydrater! Industrin anpassade sig och förstärkte budskapet. Resultatet lät inte vänta på sig. Tjugo år senare, år 2000, hade man kommit ner till ett kosthåll som i medeltal innehöll 22 % fett, kolhydrater hade svarat för den stora kompensationen. Resultatet i form av övervikt ändrades också dramatiskt - men i precis motsatt riktning mot det förväntade - och hade på bara 20 års tid nått upp till alarmerande 65 %.
[1979 var jag i USA. Då var fetma inte så vanlig i Sverige, så jag häpnade över hur många enormt feta människor jag såg. Jag var tvungen att i smyg ta foton av dem för att visa hemma. 2011 besökte jag USA igen. Nu hade fetman ökat enormt! Det kändes nästan ovanligt att se en normalviktig person.]

Dagsläget

Årstidernas naturliga växlingar vad beträffar tillgången på olika födoämnen har försvunnit. Året runt har vi tillgång till frukt och grönsaker från världens alla hörn. Konsumtionen av socker är abnorm! På grund av fettskräcken har fettinnehållet i maten reducerats och ersatts med socker! Skulle man ta bort de livsmedel som innehåller tillsatt socker i en livsmedelsaffär, skulle hyllorna stå gapande tomma! Vi dricker enorma mängder sockerlösning, äter stora mängder kolhydrater och onaturlig industriprocessad mat som nästan undantagslöst innehåller kemiska  tillsatser för att dölja de dåliga råvarorna och socker tillsätts för att vi ska äta mer. Vi äter mer och mer, blir sjukare och sjukare, får mer och mer allergier och livsmedels- och läkemedelsindustrin profiterar på det. Sedan 1950-talet har antalet läkare i Sverige ökat med 500 %, men vårdköerna har aldrig varit längre.
[På 1700-talet, när Carl von Linné gjorde sin resa genom Sverige, beskrev han skillnaden mellan de satta, långsamma skåningarna och de smidiga, lätta samerna. På den tiden åt man ca 0,5 dl socker per person och år. Idag äter vi ca 50 kg vitt socker per person. Räknar vi in det socker som som tillsätts i den industriprocessade maten, hamnar sockerkonsumtionen i Sverige på 70-80 kg (!) per person och år.]

Forskningen finansieras till överväldigande del av industrin. Livsmedelsindustrins intressen och påtryckningar ligger bakom Livsmedelsverkets rekommendationer - som t ex är helt vansinniga vad gäller kostråden till de som har diabetes typ 2 (= sockersjuka). Att rekommendera kolhydrater till en diabetiker typ 2 är lika korkat som att rekommendera nötter till en nötallergiker. Många diabetiker typ 2 blir symptomfria efter att ha övergått till LCHF och kan sluta med sina insulinsprutor. Vad händer om en sådan symptomfri diabetiker hamnar på sjukhus och får dropp eller sjukhusmat?

Läkemedelsindustrin ligger bakom att läkarutbildningen och sjukvården idag inte är inriktad på förebyggande hälsovård, utan på medicinering. Biverkningarna från en medicin lindras med nästa medicin osv. Allra mest lukrativa är mediciner som skall tas i förebyggande syfte livet ut.

Gastric bypass är en mycket lukrativ verksamhet. Massor av människor låter helt i onödan stympa sin matsmältningsapparat, som förfinats under miljoner år, för att kunna gå ner i vikt på den kolhydratstinna mat som prackats på oss under de senaste decennierna. Nyligen genomfördes en gastric bypass på en 2-åring (!) i Saudi Arabien. Vilken skrämmande brist på kunskap, sunt förnuft och läkaretik!!

[En liten avvikelse från ämnet:
Fluor är ett mycket reaktivt och giftigt ämne som används i en mängd industriella processer. Men genom skicklig marknadsföring, baserad på forskning finansierad av intressenterna, har industrin fått oss att tro att fluor är nyttigt och förhindrar karies. På så sätt kunde man bli av med giftiga och miljöfarliga industriella restprodukter genom att tillsätta dem till vårt dricksvatten och vi har dessutom fått en positiv inställning till det mycket giftiga ämnet fluor!!
I själva verket dödar fluor allt levande. Tack och lov är det numera förbjudet att tillsätta fluor till dricksvatten, men fortfarande tillsätts fluor till dentalprodukter som tandkräm, munskölj, fluortabletter. Man bör undvika att svälja tandkräm med fluor (läs varningstexten på tuberna), men hur mycket får vi i oss via munnens slemhinna och hur nyttigt är det med fluortabletter?!]

Jag retar mig på...

...att motståndarna till LCHF alltid hävdar att det inte finns någon vetenskaplig forskning som bevisar att LCHF är hälsosamt”. De påstår detta trots att det finns hur många vittnesmål som helst från människor som förbättrat sin hälsa med LCHF-kost. Men alla dessa vittnesmål räknas inte eftersom de inte är vetenskapliga, utan kallas "annekdoter". Det är som om verkligheten inte existerar! Enligt svensk lag skall legitimerad sjukvård bygga på "vetenskap och beprövad erfarenhet". Är inte alla dessa vittnesmål exempel på  "beprövad erfarenhet"?! Är inte alla dessa "annekdoter" till räckligt många för att bli till statistik?!

Fundamentet för LCHF är evolutionsteorin! Evolutionsteorin är den övergripande huvudteori som kastar ljus över alla biologiska delvetenskaper, genitik, fysiologi, biokemi, beteendevetenskap osv. Studerar man evolutionen får man oundvikligen svaret på vad som är människans artriktiga föda!

Man behöver inte vara ett snille för att inse att man mår bäst av den naturliga föda man är anpassad till. Det räcker med en gnutta kunskap och sunt förnuft. Varje djurskötare vet att djur mår dåligt om man ger dem artfrämmande kost. Man behöver inte vara vetenskapsman för att konstatera att LCHF fungerar. Man kan enkelt prova själv!

Jag vill kontra genom att påstå att läkarvetenskapen är inte någon riktig vetenskap, eftersom dess fundament utgörs av dogmen att fett är farligt! Den hypotesen har visat sig vara felaktig. Men livsmedels- och läkemedelsindustrin, läkare och dietister fortsätter att envetet klamra sig fast vid den som om den vore en sanning. Riktig vetenskap ifrågasätter  och försöker alltid till det yttersta att motbevisa en teori innan den betraktas som sann eller trolig. Trots att kunskapen om LCHF har funnits ända sedan 1860-talet (W Banting) har den effektivt undanhållits, förvanskats, förtalats och hånats.

Sjukdomar botas genom att avlägsna orsaken till sjukdomen! Men, i stället dämpar man eller avlägsnar symptomen genom medicinering. Läkarna bryr sig inte ens om att ta reda på orsakerna! Försvinner symptomen tycker man att det är ok. Det gäller att vårda kunderna genom att hålla dem lagom sjuka under så lång tid som möjligt.

Det säger sig självt att det vore en riktigt usel affärsidé för läkemedelsindustrins intressenter att inrikta sig på att göra oss människor friskare. I stället för att forska om orsakerna till varför vi blir sjuka, så att vi kan undvika sjukdomar, är forskningen och därmed läkarutbildningen inriktad på medicinering som lindrar symptomen, men som inte gör oss friska.

Alla nya mediciner patenteras. Det innebär per definition att den innehåller en helt ny substans som aldrig tidigare har funnits på jorden! Det går nämligen inte att patentera naturliga saker! För att något skall kunna patenteras måste den vara en nyhet. Ingen patient har hunnit anpassa sig genetiskt till sin medicin. Evolutionen tar som alla vet betydligt längre tid på sig. Därför ger alla mediciner oundvikligen biverkningar. Det är nämligen inte bara en enda sak som sker i kroppen när man tillför en främmande substans.

Biverkningarna från en medicin lindras med en annan medicin osv. Inte sällan skriver läkare ut recept på ett läkemedel -  inte för dess godkända och avsedda verkan - utan för någon av dess biverkningar! Att på så sätt utvidga marknaden för ett läkemedel, till behandling av symptom som det inte godkännts för, kallas Off Label Marketing och utgör en stor del av marknaden. Man måste ju hålla hjulen snurrande. När patentet efter 20 år gått ut kommer läkaren att rekommendera en ny, "effektivare" medicin. Allra lönsamast är ju mediciner som skall tas i förebyggande syfte livet ut, t ex insulin och statiner.

Det säger sig också självt att det är mest lönsamt för livsmedelsindustrin att använda billigast möjliga råvaror, att dölja detta med kemiska tillsatser, att tillsätta socker och sötningsmedel i alla produkter så att vi blir hungrigare och propagera för mer kolhydrater. 80 % av våra livsmedel innehåller tillsatt socker.

Jag retar mig också på...

...att när LCHF debatteras i TV, eller skrivs om i pressen, görs det inte av sakkunniga, utan av okunniga tyckare och vinklingen är alltid att LCHF är en modediet bland alla andra bantningsdieter. Varför pratar man aldrig om hälsofördelarna? Varför diskuteras aldrig SOCKER som den beroendframkallande och giftiga drog det är?! Det borde vara en mänsklig rättighet att kunna äta mat utan tillsatt socker!

Framtiden?

Det ska bli mycket intressant att se om det går att styra in vår urspårade kosthållning på rätt kurs igen. Det förefaller vara mycket svårt med tanke på intressenternas hårdnackade motstånd. Till det kommer människors ovilja att tänka själva, rädsla för att ifrågasätta auktoriteter och ändra invanda mönster. Jag kanske aldrig hinner uppleva det. Kanske människorna i framtiden muterar till varelser som kan leva på sockerlösning och piller?

Om du läst ända hit, har du förhoppningsvis fått några aha-upplevelser och något att tänka på. Det är mitt lilla bidrag för att få igång den matrevolution som behövs. Spread the word!

Några länkar för dej som blivit nyfiken:

Sten Sture Skaldeman - Svensken som återupptäckte vad William Banting upptäckte på 1860-talet.

Annika Dahlqvist - Läkaren som vågade sätta sig upp mot etablissemanget genom att rekommendera LCHF-kost till sina patienter.

Kostdoktorn - Andreas Eenfeldt. Här finns hur mycket information som helst om LCHF.

Här är två mycket intressanta föreläsningar av Dr Robert Lustig:
                                                    Sugar: The Bitter Truth
                                                   Fat Chance: Fructose 2.0

Glukos göder cancerceller anaerobt (till skillnad mot friska celler som måste ha tillgång till syre). Otto Warburgh fick nobelpriset för den upptäkten 1931. En metod för lokalisering av cancertumörer är att på röntgen se var isotopmärkt glukos koncentreras. I det här reportaget menar man att cancer inte kan tillgodogöra sig näring från ketonkroppar:
                                Starving Cancer - Ketogenic Diet a Key to Recovery

Outro

Ungefär samtidigt som jag och min hustru började med LCHF, hörde jag ett föredrag  på YouTube om statiner (= blodfettsänkande medicin) och gick omedelbart ut i badrummet och slängde tabletterna. Efter att ha ätit LCHF-kost i ca tre månader var vi på hälsokontroll. Vi var lite oroliga för vad våra blodvärden skulle visa p g a vårt ökade fettintag och efter så kort tid, men de visade sig vara helt perfekta. Sköterskan såg också direkt på våra urinprov att vi brände fett. I skrivande stund, efter ca 20 veckor med LCHF-kost, har vi tillsammans minskat vår vikt med 20 kg! Vi har alltså båda gått ner ca 0,5 kg/vecka (precis som Skaldeman förutspådde). Enligt BMI har min hustru gått från fet till överviktig. Hon håller just nu på att prova gamla kläder som hon plötsligt kan komma i. Jag är sedan ett par veckor normalviktig.
                                                             Anders Sterner 

P.S. Jag måste påpeka att vi verkligen inte har bantat och plågat oss, utan vi har bara lagt om kosten. Vi äter oss mätta och belåtna på en så naturlig och artriktig föda som möjligt. Och maten blir ju jättegod med naturliga råvaror och rikligt med smör och grädde! Det är inte ett dugg svårt!
D.S.

 
NÄR KOMMER DU ATT SLUTA ÄTA LCHF?
När jag tröttnat på att vara
frisk, pigg, smal och snygg!
.