Postat 2014-02-27 av
dr Nisse Simonson på Facebook:
Lev frisk
längre
Jag en längre tid i gruppen diskuterat detta med
kolesterol och ev hjärtsjukdomar. Nu ska jag gå till härnad mot vad som
jag kommit fram till är boven i dramat:
SOCKER-INSULIN. Jag varnar det är en lång drapa.
Ju
mera jag läser, desto flera föreläsningar jag lyssnar till från iTunes
och de kändaste universiteten i världen, desto mera fokuseras det hela
mot det som är navet i västerlandets alla sjukdomar:
Inflammation.
Skilj nu från början på infektion och inflammation.
Infektion är den inflammation som orsakas av bakterier, virus, svamp osv,
allt som kroppen (immunsystemet) uppfattar som en främmande invasion och
ett hot. Försvarsstyrkan är vårt immunsystem. Vapnet är inflammation.
Men det finns en annan form av tyst inflammation (silent inflammation
eller low grade inflammation) som likt en glöd ligger under den kliniskt
synliga ytan, där immunförsvaret lyckas hålla den stången så att den
inte flammar upp. Ett sätt att finna eller påvisa inflammationen är ett
protein bildat i levern kallat CRP. Om det är över 3 så har man en sådan
inflammation.
När jag för några år sedan fick ett skov av min
kroniska tarmsjukdom ulcerös colit igen, bestämde jag mig för att
istället för att äta inflammationshämmande mediciner i parti och minut,
så skulle jag istället för att vifta undan röken försöka släcka eller
kväva glöden. Det var då, för att slippa alla mediciner med alla
biverkningar, som jag bestämde mig för att ändra mina tankeramar. Vad i
min livsstil orsakade den inflammation som fick min svaga punkt
tarmslemhinnan att inflammeras, blöda och ge blodiga diarreer?
Jag köpte hem en trave böcker från Amazon och började
läsa. De förändringar jag sedan med den kunskapen i ryggen kom fram
till, ledde till att skovet gick över på tre veckor istället för med
alla mediciner på sex månader. Vad jag kom fram till och som nog gäller
de flesta autoimmuna sjukdomar kommer jag att försöka redovisa här.
Mer Omega3
Om vi nu i miljoner år ätit små mängder kolhydrater ca 5% av kosten, 20%
protein och resten mättat fett, så är vi programmerade så. Kroppen tål
vissa avvikelser men inte den totala omsvängningen av våra matvanor som
vi kunnat avläsa under de senaste 100 åren. Eftersom vi under en livstid
äter 70 ton mat kan maten inte vara en helt negligerbar faktor och bov
och uteslutas i dramat - även om jag under alla år som läkare fått lära
mig att kosten spelar ingen roll. Under
min läkarutbildning uppgick undervisningen i kost och vad vi
stoppar i oss till bara några timmar. Jag letade spår och fick ihop en
bild av det hela där den tysta inflammationen och den svaga punkten
kunde ses i ett större sammanhang.
Vi äter mindre fisk och mera växtoljor (majsolja,
solrosolja, margariner osv) vilket ger en proinflammatorisk reaktion i
kroppen. Detta på grund av att den i och för sig livsnödvändiga
fettsyran Omega6 där nedbrytningsprodukterna skapar inflammation och de
inte balanseras av en lika stor dos Omega3. Omega3 är ju kraftigt
antiinflammatoriskt, speciellt fettsyran EPA.
Vi äter nu enligt uppgift 95% mindre fisk jämfört med i slutat av
1800-talet.
Jag började äta mer fisk och
stora doser Omega3.
Mer D-vitamin
Vi blir mer och mer innesittande och får i oss för
lite D-vitamin. Speciellt vi i Norden där solen sällan ger så mycket sol
som vi är programmerade för. Vitamin D är ett hormon med
antinflammatorisk verkan. Detta HORMON framställs i huden när solen står
över 45 grader och luftlagren släpper igenom tillräckliga mängder UVB
ljus för att huden ska kunna framställa D-vitamin. Vitamin D byggs på
samma kemiska kolesterolskelett som testosteron, östrogen och cortisol.
Man räknar med att 20 minuter helkroppsbestrålning på
tex Kanarieöarna ger 10 000 IE. När vi vandrade ut från Afrika för 60
000 år sedan var vi alla svarta som Lille Svarte Sambo. Ju längre norrut
vi kom genom folkvandringen desto blekare blev vi. Blekast på solfattiga
Irland.
Om nu kroppens största organ så totalt ändrar utseende i sökande efter
25 hydroxi calciferol (vitamin D) så är det sannolikt viktigt för oss.
Det slår på 2734 gener och det lär också bildas i små mängder i våra
celler.
Professor Cedric Garland slogs av bilderna på en
föreläsning på Johns Hopkins universitet för 30 år sedan av att antalet
cancerfall blev vanligare ju längre norrut folk bodde. Det gällde helt
klart coloncancer och bröstcancer. Men även MS och barndiabetes. Detta
mönster har vi även i Europa. Ju mindre sol, desto mindre vitamin D och
desto vanligare är dessa hemska sjukdomar.
Eftersom jag har hud som en gris - rosig och blir bränd lätt - solar jag
aldrig. Jag tyckte att detta skulle kunna vara intressant att försöka
för min klart cancerkopplade ulcerösa kolit.
Jag
började med vitamin D.
Som
kanske de flesta kommer ihåg så fick vi D-vitamin som barn för att inte
få engelska sjukan. Jag läste in mig på ämnet och läste bl a en artikel
i The New England Journal of Medicine där en av experterna Michael
Hollick skrivit en lång, mycket lång, artikel om hur vanligt det är med
D-vitaminbrist. I all synnerhet gäller detta nu när man smörjer in sig
så fort man ser meteorologen på TV visa en sol på kartan. Men vi ska
komma ihåg att aldrig någonsin sola så att huden rodnar. Och aldrig
ligga i solarier som har UVA ljus, som ju framkallar hudcancer.
Jag tog då 5000 IE av Holistics vitamin D. Eftersom
jag jagar dem som gör reklam för olika varor utan att offentligt stå för
det, vill jag bara säga att jag begärde och fick som arvode vid en
föreläsning för prostatacancerföreningen 10 burkar vitamin D.
Alltså två steg med antiinflammationsverkan:
Omega3 och Vitamin D. Men läsandet fortsatte.
Mer rörelse
Vi rör oss för lite och motionen i sig, även i
måttlig mängd, är antiinflammatorisk. Under miljonerna år på savannen
promenerade vi mellan en och två mil per dag. Det gör inte de som skulle
ha mest nytta av det. Promenaden i sig är kraftigt antiinflammatorisk,
troligen genom att det leder till lägre insulinresistens och att den
minskar giftutsläppen från det sk viscerala fettet runt inälvorna.
Promenaden har också den positiva effekten att kroppen då producerar en
hjärncellstillväxande ämne: BDNF (Brain Derrived Neurotropic Factor).
BDNF stimulerar hjärncellstillväxten och förbättrar kommunikationen
mellan hjärnans celler. Vi tar numer
en dryg timmes långpromenad
med hunden varje dag plus ett
par kvartslånga kompletterande pinkarpromenader.
Mindre kolhydrater
Men den kraftigaste inflammationsstimulansen får vi
av långvarigt förhöjt insulin. När vi äter socker (glukos) signalerar
blodsockerstegringen bukspottkörtelns sk beta-celler att producera
insulin. Insulinet har två effekter : Ge energi och lagra fett.
I en bok stod det : Insulin makes you fat and keeps you fat.
Men när vi ansträngt bukspottkörteln med för mycket socker under lång
tid ger den upp. Beta-cellerna försvinner och när vi har ungefär 50%
kvar så får vi symtom på diabetes. En form av diabetes som borde kallas
sockersjuka så att folk fattar orsak och verkan.
Jag bör kanske här sticka emellan med att berätta att
barndiabetes eller diabetes typ 1 är en automimmun sjukdom där
antikroppar direkt riktade mot beta-cellerna slår ut dem. Man får då en
akut insulinbrist som MÅSTE ersättas med insulinsprutor. I en artikel i
The Lancet 2002 visade Höppönen att barndiabetes ökade i norra Finland
ju lägre myndigheterna rekommenderade tillförseln av VitaminD.
I USA
får numera feta barn det vi kan då kan kalla sockersjuka, eller som det
tidigare kallades åldersdiabetes, på grund av sin kost och därav
följande fetma. Sockret och där kanske huvudsakligen fruktosen torde
bidra. Titta på Robert Lustig’s föreläsningar på YouTube, speciellt den
kallad: Sugar The Bitter Truth och läs sedan Ann Fernholms bok:
Ett sötare blod. Titta även på
tv programmet 60 minutes: Is Sugar
Toxic.
Vi rekommenderas en artvidrig kost med 60%
kolhydrater, vilket ger kroniskt höga insulinnivåer för att få bort
glukosen (sockret) ur blodet in i våra celler - för lagring kortvarigt i
muskler och lever och långtidslagring i volangerna runt buk och stuss.
Kom ihåg att vi rimligen behöver ca 40 gram socker per dag och äter
minst 400 gram per dag. Kroppen har en förmåga att koppla om
metabolismen i levern och göra en sockerersättning, ketoner, om vi
skulle få i oss för lite socker. Jag har sett siffror på att upp till en
dryg tredjedel av oss svenskar har för höga fasteblodsocker och för höga
insulinnivåer. Vi är alltså i farozonen för att utveckla diabetes.
Somliga kallar det prediabetes.
En fiffighet under miljonerna år på savannen har
blivit en faktisk dödsfälla. Tänk er tillbaka till den östafrikanska
savannen. Var finns sockret? När finner man socker? Jo, frukterna mognar
en gång per år och lockar med färg och smak så att vi ska äta dem.
Eftersom det under så många år var ont om socker så lade evolutionen
smaklökarna för socker längst fram på tungan. Därifrån går nerver upp i
hjärnan och det ger en kick i det så kallade belöningsystemet. Vi har
ett system som varnar för fara och ett system som ger en belöning för
något som på lång och kort sikt är nyttigt för vår överlevnad. Socker
eller glukos ger en sådan belöning. Då åt man frukt så att det rann
genom öronen. Den ena kicken efter den andra. Belöningen är en stegring
av ett ämne,dopamin, som ser kemiskt ut ungefär som amfetamin. Den drog
som säljs på torgen och i skumma gränder och som nu kastas efter barn
med för mycket spring i benen. Socker var eftersökt och gav ett snabbt
svar från hjärnan. Men, då fanns socker bara säsongsvis och efter kom en
period av mycket låg tillgång på socker. Alltså gällde det att lagra!
Precis som björnarna på den ö i Ströms Vattudal där vi har ett torp.
Björnana lär plocka eller beta i sig upp till 40 kilo blåbär per dag för
att klara tiden i ide under vintersömnen.
Då - för att lagra så mycket som möjligt - slår det
som är vår tids dödsfälla till. Vi drabbas av insulinresistens. När
levern och musklerna är fulla för att möta de akuta behoven av energi,
skiftar insulinet till att lagra i långtidsförråden runt mage och stuss.
Och där han man oändliga resurser att lagra det socker som levern
omvandlat till triglycerider. Men - och nu kommer det fiffiga ur
naturens synpunkt: Insulinet gör också så att frisättning av fettet ur
långtidsförvaringen blockeras så länge som insulinnivåerna är höga.
Vilket betyder: MAN KAN INTE
BANTA OCH GÅ NER I VIKT OM MAN INTE SAMTIDIGT SÄNKER INSULINET SOM
BLOCKERAR FETTFRISÄTTNINGEN.
Däremot
öppnas fettcellerna mer än villigt om man minskar blodsockret, därmed
insulinet. Om man vill gå ner i vikt ska man äta fett och inte
kolhydrater i någon form. Pasta, ris, potatis och bröd är då bannlyst.
Men sen går det fort. Insulinresistensen försvinner liksom hämmningen av
mättnadshormonet Leptin. Leptinet kan då åter tala om för en struktur
som kallas hypothalamus i hjärnan att: Nu har du ätit nog.
Inte lätt alltså. Sockret suger och belönar och finns
nu 24 timmar per dygn att köpa i nästan varje gathörn. 70% av maten i
våra butiker är mer eller mindre sockrade. Därav fetmaepidemin.
Det finns en hel del teorier och forskning som talar
för att sockret stimulerar via insulinet till cancer i olika former.
Dels via tillväxthormonet från hypofysen som omvandlas till IGF1
(Insulin Growth Factor) i levern. Det är det ämne som får alla celler i
kroppen att växa till, friska och cancerceller. Men tillväxten måste
vara i balans. Därför finns även en broms för tillväxten kallad IGFBP1
(Insulin Growth Factor Binding Protein) som sätter stopp när cellerna
växer till för mycket. Denna broms IGFBP hämmas av för långvarigt för
höga nivåer av insulin. Man har funnit klara samband hos framför allt
kvinnor och bröstcancer. Höga viloblodsocker leder till en ökad frekvens
bröstcancer. Det är naturligt för många kvinnor att gå upp i vikt efter
klimakteriet. Då är också antalet fall av bröstcancer som vanligast.
När blodsockret är högt och insulinet liksom inte
hinner med att skaffa undan det, sockras vissa proteiner och därmed
också röda blodkroppar. Tänk på ett gelehallon med ett lager av
sockkristaller. Dessa kanderade proteiner kan inte tas om hand av de
receptorer som ska koppla in dem mot cellerna, vilket leder till en
snabbare åldrad kropp. Man kallar dessa sockrade proteiner för AGE
(Advanced Glycated Endproducts) som leder till bland annat starr och
rimligen till de inflammationer som i slutändan leder till olika former
av demens. Man kan tydligt se detta i hyn på patienter med dåligt skött
diabetes. Ett enkelt mått på hur sött blodet är det som kallas
långtidssocker. Det mäter hur mycket de röda blodkropparna sockrats,
HBAC1. Det provet speglar blodsockerhalten under ca tre månader. Det är
en röd blodkropps livstid. Dom är av sockret odugliggjorda och det tar
ungefär den tiden att bli av med dem.
Man kan bli av med en åldersdiabetes genom att gå ner
i vikt och radikalt minska sitt intag av socker och stärkelse. De flesta
blir av med sina mediciner mot höga blodfetter, blodtryck och diabetes.
Det är ”bara” att välja bort brödet, pastan, riset och potatisen och få
ha synen och fötterna kvar. Det är en livsstilförändring som måste pågå
livet ut. Eller så fortsätter man ta mediciner, äta kolhydrater och
riskerar komplikationerna. Jag har två nära bekanta som drabbats av
diabetesdemens och känner några som blivit blinda. Alldeles i onödan.
Det är sockret som är fienden. Min bror gjorde
livsstilsförändringarna och blev friskförklarad från sin diabetes.
Läkaren blev förvånad och häpen. Hon sade sig aldrig ha sett något
liknande. Det gjorde han förbannat rätt i eftersom en man som
diagnostiseras med diabetes efter sin 40-årsdag förlorar i genomsnitt 12
levnadsår och en kvinna 14 år. Och det för en sjukdom som man med rätt
råd kan slippa. Enklast för alla är att dra ner på alla kolhydrater. Men
alla dietister – som verkar vara utbildade av Sockerbolaget och Arla –
verkar vilja behålla patienterna MED diabetes. Man får in i skallen på
folk att det är långsamma kolhydrater i bröd, pasta, ris och potatis.
Det visade Torontofoskaren som uppfann GI att det inte är. Långsamma
kolhydrater finner man i bönor av olika sorter, sk oligosaccarider.
Polysaccariderna går snabbt in i blodet. Läs en GI tabell och ät av de
med låga siffror. GI är ett mått på hur snabbt blodsockret stiger
jämfört med en fast mängd rent glukos.
I stort sett ALLA med Diabetes typ 2 kan med lCHF gå
ner tio procent i vikt, få normala blodfetter, normalt blodsocker och
normalt blodtryck. Och göra allmänläkarna i det närmaste arbetslösa - i
alla fall förvånade. Men, man måste inse att det rör sig om en
konsekvent livsstilförändring!
Antingen förlora ett antal år, några tår och synen - eller låta
bli kolhydrater. Det finns liksom ingen förhandlingsmån.
Med detta i ryggen slutade jag efter bästa
förmåga med alla kolhydrater. Men i ärlighetens namn så
förlorar jag ibland och tar en halv bulle och en potatis. Och någon gång
kan jag inte låta bli att ta lite pistageglass. Jag är ingen
övermänniska. Men jag har ett mål som jag strävar efter dag för dag.
Målet är att få vara med när minsta barnbarnet, nu tre år, tar studenten.
Målet hägrar, men resan får inte bli så tråkig att resan inte är värd
det uppsatta målet.
|
Nisse Simonson |
|
|