.
Postat 2013-08-19 på Kostdoktorns forum:

LCHF – Vägen som inte finns på kartan...

Vi har idag en "officiell" karta i Sverige angånde kosten. Den är ritad av våra myndigheter. På den finns ett antal vägar utmärkta. Den största allmänna vägen kallas Lågfettsvägen. Den är ganska krokig och har också en hel del uppförsbackar. Det händer en hel del olyckor på Lågfettsvägen, men myndigheterna tycker ändå vi skall köra denna väg. Det finns ju alltid räddningstjänst att ringa till om något skulle hända. Visserligen har olyckorna blivit fler och fler, och uppförsbackarna har blivit brantare med tiden, men det är ändå den väg som rekommenderas.

Sen finns det några mindre allmänna vägar, Ät-mindre-och-träna-mer-vägen är en. Den är extremt krokig och väldigt slingrig. Ibland kommer man tillbaka till startpunkten igen när man försöker sig på att följa denna väg. Inte många orkar följa den hur länge som helst.

En annan allmän väg heter Gastric-bypass-vägen. Den är bara till för extremt tung trafik. Den är också svår att få tillstånd att köra på. Den börjar visserligen med en rejäl lång nedförsbacke, men där den tar slut kommer en skarp kurva där många kraschar och skadar sig för livet eller tom avlider. De som klarar sig får sen oftast en uppförsbacke igen och även längs den händer det en del olyckor. Den är också väldigt smal.

Sen finns det en mängd privata vägar med namn som Itrimvägen, Nutrilettstigen, Viktväktargatan, Viktklubbsvägen, med flera. Gemensamt för dessa är att alla har biltullar och kan vara ganska dyra att köra på, de har visserligen en del nedförsbackar, men minst lika många uppförsbackar, ibland fler. De är ofta väldigt krokiga, smala och på det hela taget svåra att följa en längre tid. Olyckor är inte heller ovanliga där. 

Men sen finns det en väg till. Den är inte utmärkt på de kartor som myndigheterna tillhandahåller. Den är extremt bred med många filer. Jämn, fin asfalt. Inte många olyckor har rapporterats på denna väg. För de flesta har den en lång fin nedförsbacke, inte alltid så brant, men lång och fin som så småningom planar ut till en jämn väg. Den heter LCHF-vägen. Allt fler upptäcker denna väg och blir förbluffade över att den finns och att den är så bra. Varför kör inte fler på denna undrar man? Frågar man myndigheterna nekar de först till att den existerar. "Den finns ju inte på kartan". Men när man pressar lite säger de bara att de inte vet om den är säker. Den har ju inte funnits så länge. 

När man då påpekar att man pratat med folk som använt denna väg utan några som helst problem i 10 år eller mer och som aldrig råkat ut för något, så säger de bara "Jo men man vet ju inte var som händer längre fram. Det kan ju plötsligt stå en stenmur där mitt i vägen. Den måste undersökas mycket noggrannare innan man eventuellt kanske skulle kunna märka ut den. Och det har vi inget intresse av just nu. Dessutom är det inte vi som utför väg-undersökningar eller forskning nu för tiden, det är de företagen som bedriver bärgning och som säljer reservdelar till de som färdas på våra allmänna, officiella vägar."

När man då påpekar att det ju faktiskt händer en hel del olyckor på de befintliga allmänna vägarna så håller de med om det, men säger bara att de måste rekommendera dessa. Det är ju de som är med på kartan. Det är de som gäller och som är vetenskapligt bevisade vara just vägar. Om än krokiga och backiga och inte helt säkra.

Under tiden så ökar trafiken på den breda, fina vägen. Allt fler upptäcker den och blir förbluffade över hur bra den är att köra på. Det rullar lätt och fint, oftast i nedförsbacke vilket innebär mindre bränsle, motorn går jämt och fint, det blir mindre avgaser och krävs mycket mindre reparationer och reservdelar. Fler och fler tar "risken" att köra på denna väg när de märker hur otroligt bra det går. 

Den finns visserligen inte på kartan, men den finns i verkligheten!
Vilken väg väljer du?  

                                                                Anders A, Järvsö   

Postat 2013-08-31 på Träna Styrka:

...men som finns där ändå!

Verkligheten borde vara naturlig och logisk, vilket det är för vartenda djur på hela jorden och borde även gälla för djuret människan. Kartan borde ritas efter verkligheten och ingenting annat. Det här gäller vad jag vet för alla djur (inklusive människan):

- Om kroppen signalerar hunger eller törst så visar det att det är dags att äta/dricka. Då kroppen signalerar att man är mätt/otörstig så slutar man äta/dricka. Blir man ändå överviktig (ointressant om man rör sig mycket eller lite) eller får andra sjukdomar (inte alla såklart, men jag tror ni vet vilka jag menar) så är det för att man inte äter artriktig kost.
   
- Rör man på sig mer gör man av med mer energi och blir då hungrigare så att man äter mer. Rör man sig mindre så äter man mindre. Det blir lite onaturligt att man skall slösa energi genom att motionera. Det har aldrig hänt förut i historien vad jag vet utom de senaste 50 åren. Men vi som har överskott på energi tänkte ju inte så - det är inte många generationer sedan det kunde vara svält eller i alla fall svårt att få ihop till mat.
   
- Energin i kroppen skall inte vara direkt kopplat till intaget av energi. Ett exempel på människan: Även om vi inte fått i oss någon mat på flera dagar skall vi kunna ta både långa promenader (hela dagarna) och orka jaga.
   
- Man skall kunna gå hela sitt långa liv med sina tänder utan att behöva borsta dem. Och utan att det blir hål eller andra problem med dem. De djur som behöver fler tänder under sin livstid har fått det. Människan har inte fått flera uppsättningar tänder än två - och skall då inte behöva det. Ett säkert och enkelt sätt att veta att någonting inte är naturligt i kosten, är om den ställer till det för tänderna även om man inte borstar dem under hela sitt liv!

Det är bättre att börja med dessa naturliga och logiska exempel, än att vara så teoretisk att man tappar all kontroll på verkligheten. Jag själv har inte så många teorier över varför det fungerar med LCHF, utan kan bara konstatera att det fungerar (på alla, med väldigt få undantag). Men, det är så mycket brus ute att det är svårt att veta hur man skall göra för att göra rätt. Jag har sett att det är många som ”misslyckas” fast de egentligen bara gör fel. Det beror på de enormt många felaktiga råd som florerar numera.

Om man talar om detta för ett gäng människor:
1. Ät så mycket du vill, men av fett* och proteiner och (för dig) tillräckligt lite kolhydrater.
2. När du är hungrig nästa gång, men inte förrän då, gå till punkt 1.

* OBS! Kolla upp vilken sorts fett du bör äta. Definitivt inte margarin!

Då händer (bland väldigt mycket annat) följande:

  • Ca 90% av de överviktiga männen och ca 70% av de överviktiga kvinnorna börjar gå ned i vikt direkt. De som blir över går i de allra flesta fallen att ordna också med lite justeringar och väntan.

  • Minst 95% av alla med finnar och andra hudproblem får dem reducerade inom en månad med mellan 85-100%.

  • Alla med diabetes typ 2 får mycket sänkta sockervärden, de allra flesta blir friska och medicinfria.

  • De flesta, om inte alla former av svampinfektioner försvinner.

  • Man slutar fisa. Dessutom blir det helt eller nästan helt luktfritt på toaletten.

  • Man går på toaletten mycket mer sällan, kanske två gånger i veckan.

  • Då man ätit lite kolhydrater tillräckligt länge slutar svetten att lukta illa.

  • Alla med epilepsi får förbättringar, de flesta stora förbättringar och en del blir till och med helt symptomfria.

  • Triglyceridvärdena blir mycket bättre, HDL går upp, blodtrycket ner. Förutsatt att de har varit dåliga förut naturligtvis.

  • Man blir mycket mer känslig för alkohol….

Det var bara ett fåtal exempel av vad som händer, hittills helt utan undantag på de många hundra jag har hjälpt och de tusentals jag läst om. Det här kan jag visa hur många gånger som helst på riktiga människor i verkligheten.

Har du någon diet som kan visa samma sak?

Sedan är jag den första att hålla med om att det är möjligt och kanske troligt att det är en del kolhydrater som inte ställer till det alls, men innan man vet säkert vilka de är så är det svårt att inte dra alla över en kam.

Kan du föreslå för mig en diet där jag kan äta precis hur mycket jag vill, precis som jag gör nu? Den skall heller inte vara dålig för mina tänder varken kortsiktigt eller långsiktigt, varken med eller utan tandborstning. Den skall inte försämra på annat sätt heller naturligtvis. Om du har en sådan diet med mycket kolhydrater och den klarar ovanstående krav, samt självklart att jag inte går upp i vikt hur mycket eller lite jag än motionerar, så provar jag vilken diet du än föreslår -  bara den är någotsånär god också.  

Mats Forsenberg