De allra flesta Cornhole-spel vi såg i USA var hemmagjorda. Det finns många bygg-
beskrivningar på webben. Ofta var spelen grovt tillyxade och omålade, men uppen-
barligen lika roliga att spela på ändå. Dock är en stor del av nöjet att själv dekorera
spelet. Låta fantasin och kreativiteten flöda, göra spelet personligt. Det finns massor
med bilder på webben att hämta inspiration från. Här är en beskrivning på hur jag
gjorde vårt spel.

Hur spelar man?
Regler & Tips

Gör spelet själv!
Tillbehör
Ordlista
                            
           Så här ser det ut:               - Två brädor med hål.
                                                        - 4 röda och 4 blå påsar fyllda med majskorn.
                                                        - Ett scoreboard.
                                                        - Ett snöre på vinda.

Brädorna


Brädorna gjorde jag av 12 mm plywood. Bakkanten ska vara högre än framkanten, så brädorna har utfällbara ben för att inte ta så stor plats. Det vanliga är att sargerna är lika höga runt om. Men, för att minimera storleken vid förvaring, gjorde jag så att brädorna passar i varandra.
    Lägg märke till att bultarna som håller benen sitter eccentriskt. Då passar framkantens sarg (som är kortare) in i utrymmet som blir mellan benen och bakkantens sarg när benen fälls in. Sargerna på kortsidorna är dubbelt så höga som sargerna på långsidorna. När benen är infällda har de samma höjd som kortsidornas sarger.


Jag rekommenderar den lägsta höjden i framkanten. Då stannar påsarna lättare kvar på brädan.
Roligast var nog att dekorera brädan. Här får fantasin flöda fritt. Det finns massor av bilder på webben att hämta inspiration från. Ett tips är att ha en ljus färg på brädan så att hålet syns tydligt, eller att ha en ljus ring runt hålet om brädan görs mörk.

Ett misstag jag gjorde var att lacka brädan med golvlack. Jag tänkte att det skulle bli slitstarkt, men brädan blev för hal så påsarna gled av. Så jag blev tvungen att slipa och lacka om med mjukare, halvmatt lack.

Påsarna


Påsarna sys av duck canvas (markisväv) i två färger och ska var 6" x 6" i fyrkant. Klipp till dem 7" x 7", runda av hörnen och sy en söm
½" innanför kanten. På ena sidan lämnas ett stycke öppet så att det går att vränga påsen ut och in. Sy ytterligare en söm mitt emellan den första sömmen och kanten. Vräng sedan påsen så att sömmarna kommer på insidan och fyll den med majskorn så att den väger mellan 400 - 450 g. Sy igen sista sidan med dubbla sömmar. Alla påsarna bör väga lika mycket. Man får prova ut lämplig mängd korn. Har man i för mycket, blir påsen för stel så att den får svårt att komma ner i hålet. Men, tänk på att tyget blir mjukare när man kastat med påsarna ett tag.

En finess är att göra påsen av två tyger med olika egenskaper (stick'n slick bags). Man kan t ex ha canvas på ena sidan och syntetiskt sämskskinn på andra sidan. Sämskskinnet är strävt och gör att påsen inte glider så långt. Om man kastar med horisontal skruv kan man kontrollera på vilken sida påsen ska landa.

En annan finess är att fylla påsarna med plastpellets, så att de inte blir känsliga för fukt. De riktiga konnässörerna föredrar dock majskorn. När påsarna blivit riktigt inspelade har majskornen krossats och det brukar damma lite majsmjöl när påsarna landar. Detta mjöl sägs bidra till att påsarna glider perfekt på brädan.

Scoreboard & Måttlina

Jag gjorde även en scoreboard för att enkelt hålla reda på ställningen med hjälp av två klädnypor. Jag printade ut på papper, laminerade med plast och häftade fast på stolpen. Längst ner sitter två rejäla spikar så att man kan trampa fast stolpen i marken.

På stolpen hänger även en lina som används för att mäta ut avståndet mellan brädornas framkanter. Linan är 27 fot lång. I ändarna samt vid junioravståndet 18 fot har jag knutit fast ringar.
I framkanten av brädorna gjorde jag en fördjupning och skruvade underifrån i en skruv som ringarna på linan kan hakas fast i. (Jag kunde ju inte sätta dit en krok, eftersom brädorna ska passa i varandra.)